דצמ 222014

כ-100,000 יהודים, אולי מחצית ממגורשי ספרד, ביקשו מקלט בפורטוגל השכנה. המלך חואן ה-2 (1495-1481) התיר למשפחות יהודיות עשירות להתיישב בפורטוגל. רוב המגורשים האחרים קיבלו רשות שהייה זמנית לתקופה של שמונה חודשים; כתום תקופה זו, משהתברר כי רוב היהודים לא הצליחו למצוא להם אמצעי הפלגה לארצות אחרות ונשארו בארץ, הוכרזו אלה כעבדי המלך. ילדים יהודים רבים נלקחו ממשפחותיהם ונשלחו לאיי סאו-תומה כדי שיגדלו שם כנוצרים.

במגפה שפרצה בין הגולים היהודים, בעיקר מקרב דלת העם, מתו אלפים ובתוכם גם מנהיג הגולים, הרב יצחק אבוהב.

1. יצחק אבוהב (השני, 1493-1433). כונה גם "אחרון גאוני קסטיליה". שימש כראש ישיבת טולדו, ולאחר מכן כראש ישיבת גואדלחארה. משפורסם צו הגירוש ליהודי ספרד, יצא בראש משלחת אל חואן ה-2, מלך פורטוגל, לשאת ולתת על קליטת המגורשים בממלכת פורטוגל. הוא ושלושים מעשירי היהודים הורשו להתגורר באופורטו, מקום שם נפטר אחרי חודשים אחדים.

2. אברהם בן שמואל זכות (1515-1452). אסטרונום והיסטוריון. היה תלמידו של יצחק אבוהב. למד אסטרונומיה ואסטרולוגיה באוניברסיטה של סלמנקה. הבישוף של סלמנקה פרש עליו את חסותו. בחצרו של זה כתב זכות את ספרו "החיבור הגדול", הכולל את מחקריו באסטרונומיה ואשר הקנה לזכות מוניטין בעולם הנוצרי ובעולם המוסלמי. לאחר מות הבישוף פרש עליו ראש מסדר האבירים של אלקנטרה את חסותו. עם גירוש ספרד, עבר זכות לפורטוגל והתמנה אסטרונום החצר של המלך חואן ה-2. הוא החזיק בכהונתו גם בימי יורשו של חואן, מנואל ה-2. הוא שימש יועץ למשלחת של וסקו דה גמה ב-1497 וסיפק לה את אצטרולב הנחושת המשוכלל שבנה (מכשיר הניווט הימי של הזמן ההוא, שבעזרתו מדדו את גובה השמש והכוכבים, ובדרך כלל היה עשוי מעץ) ואת לוחות גרמי השמים שפיתח. לוחות אלה שימשו גם את קולומבוס במסעות הגילוי שלו. זכות התפאר בכך שהוא תיקן את כל שגיאות קודמיו ושהלוחות שלו התקבלו ונפוצו בכל ארצות הנצרות והאיסלם. ב-1498, עם גירוש פורטוגל, נדד עם בנו לצפון-אפריקה ולאחר תלאות מצא מקלט בתוניס. שם חיבר את "ספר היוחסין", שבו ניסה להתוות את דרך התפתחותה של התורה שבעל-פה, מן התלמוד ועד הספרות הרבנית של זמנו. בספר זה כלל גם דיון בהתפתחות מדעיהם וידיעותיהם של חכמי אומות העולם. זכות הסביר את חשיבות הדיון הזה לצורך התמודדות עם הנוצרים בוויכוח הבין-דתי. ב-1513 הגיע לארץ-ישראל והסתופף בישיבה בירושלים.
    ב-1515 הגיע לדמשק. נסיבות חייו בשנותיו האחרונות ופטירתו לוטות בערפל.